Įsigalioja tvarka dėl žemės paėmimo svarbiems projektams

Ypatingos valstybinės svarbos projektams reikalinga privati žemė nuo rugpjūčio paimama lengviau – ketvirtadienį įsigalioja liepą Seimo supaprastinta tokių sklypų paėmimo tvarka.

Tai leis paspartinti europinės geležinkelio vėžės „Rail Baltica“ statybą bei kitų itin svarbių valstybei projektų įgyvendinimą.  

Tokiems projektams reikalingus privačius sklypus valstybė galės perimti visais atvejais – ir tada, kai pats savininkas žemę dirbs, ten gyvens ar užsiims veikla, ir tada, kai bus ją išnuomojęs arba užstatęs, arba savininko teisės į jį bus kitaip apribotos.

Vienu atveju valstybė su savininku sudarys komercinę sutartį dėl žemės perėmimo ir už ją iš karto atlygins, kitu – gali tekti bylinėtis teismuose ir laukti jų sprendimo dėl nuostolių kompensavimo.  

Kaip BNS anksčiau yra sakęs Ekonomikos komiteto pirmininkas, konservatorius Kazys Starkevičius, pataisos neleis žemės savininkams trukdyti valstybei perimti jų turtą ir pradėti įgyvendinti ypatingos valstybinės svarbos projektus.  

Žmonės, kurių žemė bus paimama, to negalės ginčyti, o į teismą galės kreiptis tik dėl atlyginimo už paimtą turtą.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode