Trims baltarusiams už akių pareikšti įtarimai dėl „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske

lektuvas1Trims Baltarusijos piliečiams už akių pareikšti įtarimai dėl priverstinio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske, jiems skirtas suėmimas ir planuojama skelbti asmenų paiešką, penktadienį nurodo Lietuvos ir Lenkijos teisėsauga.

Pasak Generalinės prokuratūros, apie pareikštus įtarimus Europos Sąjungos (ES) baudžiamosios teisenos bendradarbiavimo agentūrą „Eurojust“ ir jos koordinuojamą jungtinę tyrimo grupę, kurios nare yra Lietuvos prokuratūra, informavo Lenkijos teisėsauga.

Šiame tyrime Lenkijos prokurorai pareiškė įtarimus trims Baltarusijos piliečiams, įvykio metu ėjusiems aukšto rango pareigas su valstybės saugumu bei oro navigacija susijusiose institucijose.

Pasak Lenkijos nacionalinės prokuratūros, įtarimai pareikšti buvusiam Baltarusijos oro navigacijos agentūros vadovui Leonidui C., skrydžių valdymo pamainos Minske vadovei Jevgenijai T. ir KGB vadovui Andrejui A. M.

Asmenys įtariami neteisėtu laisvės atėmimu teroristinio pobūdžio veiksmais 132-iems įvairių valstybių pilietybes turintiems lėktuvo keleiviams bei įgulos nariams, taip siekiant įbauginti Baltarusijos režimui oponuojančius asmenis.

Lenkijos teisėsaugos teigimu, įtariamieji yra ne Lenkijoje, todėl „prokuroras negalėjo pranešti apie jiems pateiktus įtarimus“. Taikyti suėmimą prokuroras teismo prašė, norint pradėti įtariamųjų nacionalinę ir tarptautinę paiešką.

Rugsėjo 5-osios nutartimi Varšuvos miesto centro apylinkės teismas visiems įtariamiesiems pritaikė kardomąją priemonę – trijų mėnesių suėmimą.

Artimiausiomis dienomis Lenkijos prokuroras pateiks teismui prašymą išduoti asmenims Europos arešto orderius ir prašys Interpolo pradėti jų paiešką.

Teisėsaugos teigimu, tirdami beprecedentį, didelę tarptautinę reakciją sukėlusį įvykį, Lietuvos ir Lenkijos pareigūnai atliko detalią į Lietuvą grįžusio orlaivio apžiūrą, ištyrė lėktuvo įrenginius ir pilotų pokalbių įrašus, skrydžių bendrovei „Ryanair“ pateiktas įgulos narių ataskaitas, techninius skrydžio duomenis iš „juodųjų dėžių“.

Taip pat ištirti lėktuvo keleivių Minske padaryti vaizdo, garso įrašai, nuotraukos, apklaustos dešimtys liudytojų, įskaitant įgulos narius ir keleivius, gautos skirtingų sričių ekspertų išvados, atsakymai iš užsienio valstybių, surinkti kiti reikšmingi duomenys.

Anot teisėsaugos, duomenų visuma leidžia pagrįstai manyti, kad melagingu pranešimu apie sprogmenį ir reikalavimu nedelsiant nutupdyti lėktuvą Minsko oro uoste Baltarusijos specialiosios tarnybos vykdė užduotį demonstratyviai sulaikyti lėktuvu skridusį opozicijos aktyvistą Ramaną Pratasevičių.

Lenkijoje registruotas Airijos skrydžių bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, kuriuo iš Atėnų į Vilnių skrido 132 asmenys, netikėtai į Minską buvo nukreiptas 2021 metų gegužės 23-iąją.

Leistis Minsko oro uoste avariniu būdu pilotai buvo priversti po to, kai Minsko skrydžių kontrolės centras pranešė apie tariamai lėktuve esantį sprogstamąjį užtaisą, galimo sprogimo pavojų ir pareikalavo nedelsiant tupdyti orlaivį.

Pilotams įvykdžius šį reikalavimą, Baltarusijos pareigūnai sulaikė juo skridusius keleivius – R. Pratasevičių ir jį lydėjusią draugę Sofiją Sapegą, o kitus keleivius ne vieną valandą pralaikė ginkluotų pareigūnų saugotoje oro uosto erdvėje.

Pakilti ir grįžti į Vilnių lėktuvui buvo leista po beveik aštuonių valandų.

Prokuratūros teigimu, apgaule perimta lėktuvo kontrolė vertintina kaip teroristinio pobūdžio veiksmas, keliantis tiesioginį pavojų žmonių gyvybei ir sveikatai, bei neteisėtas lėktuvo įgulos ir keleivių laisvės suvaržymas.

Lietuvoje ir Lenkijoje po šio įvykio pradėjus tyrimus, buvo sudaryta tarptautinė jungtinė grupė, kurios veiklą koordinuoja Eurojustas. Pasak teisėsaugos, prokurorai sutarė ikiteisminį tyrimą koncentruoti Lenkijoje, jį atliekant abi šalys tęs bendradarbiavimą.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode